Pred 90 rokmi uskutočnila spoločnosť BBC priamy televízny prenos

22.08.2022 Celý región

Londýn/Bratislava 21. augusta (TASR) - Britská spoločnosť BBC uskutočnila po necelých desiatich rokoch od svojho vzniku priamy prenos televízneho vysielania. Od okamihu, keď mohli vyvolení diváci naživo sledovať svojich populárnych kabaretných umelcov uplynie v pondelok 22. augusta 90 rokov.

Spoločnosť BBC, ktorá vznikla 14. novembra 1922, odvysielala svoj prvý experimentálny televízny program 22. august 1932. Po dvojročnej skúšobnej prevádzke financovanej BBC sa v podstate začalo v Spojenom kráľovstve pravidelné, aj keď zatiaľ skromné, televízne vysielanie.

Kvalita obrazu na prijímačoch, ktoré skonštruoval britský vynálezca škótskeho pôvodu John Logie Baird, bola na nižšej úrovni, pretože divák mal k dispozícii obrazovku vo veľkosti pohľadnice. Televízne vysielanie na podobnej úrovni sa v tom čase dosiahlo aj v Spojených štátoch amerických (USA) a v Nemecku.

John Logie Baird pri konštruovaní televízneho prijímača využil nápad poľského vedca Paula Juliusa Gottlieba Nipkowa, ktorý si dal v Nemecku patentovať vynález rozkladu obrazu na svetelné body a jeho opätovné zloženie pomocou špirálovite perforovaného kotúča. Tento vynález sa stal základom Bairdovej mechanickej televízie.

Televízne vysielanie produkované spoločnosťou BBC sa naplno rozbehlo v rokoch 1936 - 1939. Bairdovu mechanickú televíziu však už vystriedal nový, elektronický systém.
 

Vyberte región

mark